Alergeny - smacznadieta.pl

ALERGENY

Alergeny nie są szkodliwymi składnikami, mogą wywołać jednak nietolerancję u osób posiadających alergię na dany składnik. W trakcie konsultacji dietetycznej takie składniki są indywidualnie eliminowane z menu na życzenie Klienta. Teoretycznie alergenem pokarmowym może być wszystko, dlatego tak ważne, aby Klient w trakcie pierwszej konsultacji podał je naszemu dietetykowi. Unijne rozporządzenie nakazuje informować klientów tylko o tych składnikach, które najczęściej wywołują alergię lub nietolerancję. Jest ich czternaście. Lista poniżej. Jednak my podchodzimy do każdego Klienta indywidualnie i przygotowujemy dietę, która nie zawiera składników wywołujących alergię u danego Klienta.

  1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.