ALERGENY
Alergeny nie są szkodliwymi składnikami, mogą wywołać jednak nietolerancję u osób posiadających alergię na dany składnik. W trakcie konsultacji dietetycznej takie składniki są indywidualnie eliminowane z menu na życzenie Klienta. Teoretycznie alergenem pokarmowym może być wszystko, dlatego tak ważne, aby Klient w trakcie pierwszej konsultacji podał je naszemu dietetykowi. Unijne rozporządzenie nakazuje informować klientów tylko o tych składnikach, które najczęściej wywołują alergię lub nietolerancję. Jest ich czternaście. Lista poniżej. Jednak my podchodzimy do każdego Klienta indywidualnie i przygotowujemy dietę, która nie zawiera składników wywołujących alergię u danego Klienta.
- Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- SKORUPIAKI i produkty pochodne.
- JAJA i produkty pochodne.
- RYBY i produkty pochodne.
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
- SOJA i produkty pochodne.
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
- SELER i produkty pochodne.
- GORCZYCA i produkty pochodne.
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
- DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
- ŁUBIN i produkty pochodne.
- MIĘCZAKI i produkty pochodne.